Spelförändring?

Alla möjliga makter, globala, regionala eller lokala, bedriver spel om makt och inflytande. Maktförhållanden ändras. Ibland går det långsamt, ibland händer saker väldigt fort, och det kan vara svårt att urskilja vad som är viktigt i röran. Vilken ändring det än handlar om skulle jag vilja föreslå några artiklar för läsning under helgen. Det är tre (vet inte om det kommer fler i samma ämne) skrivna av den indiske veterandiplomaten M. K. Bhadrakumar på bloggen Indian punchline. Den sammanfattande titeln är The China-Iran pact is a game changer.

Första artikeln.

Andra artikeln.

Tredje artikeln.

Den kinesiske utrikesministern Wang Yi reste runt i staterna vid Persiska viken i mars. Höjdpunkten var undertecknandet av ett tjugofemårigt samarbetsavtal med Iran, men betydelsen måste vara ännu större. Wang pratade med regeringar som varit underordnade USA i decennier men där Kina med smidig diplomati försöker få dem att löskoppla sig. Det torde underlättas av att ”smidig diplomati” knappast är USA:s paradgren.

Kina verkar ha lyckats. På sikt handlar det om att beroendet av petrodollarn minskar, och att staterna lösgör sig från USA-kontrollerade internationella betalningssystem. Samt att risken minskar för att de arabiska gulfstaterna går med i ett Israel-USA-arrangerat militärt angrepp på Iran. Vidare betyder avtalet förmodligen att kärnavtalet JCPOA inte längre är särskilt intressant för Iran, i och med att USA:s strupgrepp blir svagare. Detta avtal får alltså inte bara lokala och regionala, utan också globala följder.

Andra artiklar som på olika sätt behandlar det här avtalet är exempelvis Pepe Escobars sedvanliga djupdykning på längden och bredden Iran-China: the 21st century Silk Road connection. Lärt och tankeväckande som alltid. En annan iakttagare är iraniern Ramin Mahazeris artikel Nixon ‘opened’ China, but only superpower, socialist China could ‘open’ Iran (1/2) . Som framgår är det första av två – det här är ett jättestort ämne med global betydelse. Det betyder nog också tyvärr att täckningen av det kan bli rätt dålig i svenska media.

Kolla, mina krokusar börja komma upp! Trevlig helg!

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s