Vad hände med ‘Donald Cook’?

En och annan kanske minns de upprörda och (skade)glada kommentarerna för några år sedan: USA-flottans fartyg Donald Cook var i Svarta havet utanför ryska kusten, men drog sig plötsligt tillbaka till hamn i Rumänien. Besättningen påstods vara chockad och många ville mönstra av. – Vad hade hänt? Somliga påstod att ryska flygplan hade svept förbi och med hjälp av elektroniska stridsmedel släckt ut elektroniken på båten. Den var alltså helt försvarslös, dess antirobotsystem var utslagna!

En artikel av Andrei Martyanov ger en rimligare förklaring: Spaningsutrustning på Donald Cook upptäckte att radarn på ryska sjövärnsbatterier hade låsts på båten. Om batteriets missiler hade avfyrats hade det varit ajöss för skutan! Nu hade den inte kört in på ryskt vatten, men om så hade varit så hade förmodligen ryssarna tillämpat en skonsammare men effektiv metod för få bort den: gå ut med egna fartyg som bokstavligen knuffar ut inkräktaren, till priset av några intryckta fartygsplåtar. Har för mig att svenska och sovjetiska fartyg sysslade med sådant i Öresund under kalla kriget också.

Martyanovs artikel innehåller mycket mer (inklusive beteckningar på diverse militära system som man kanske måste vara Carl Bildt för att uppskatta) och bör läsas av den intresserade. En viktig slutsats är att enstaka fartyg som närmar sig ryska kusten knappast kan vara ett hot mot Ryssland, särskilt inte i ett ganska litet vatten som Svarta havet. Skulle det bli skjuta av så kommer de att förorena havsbotten några minuter efter krigsutbrottet. Ryska batterier behärskar hela havsytan med olika typer av missiler och kommer att blåsa bort fientliga fartyg på nolltid. Vid Östersjön är den ryska kusten kortare, men jag antar att det råder liknande förhållanden här.

Hur som helst: en tänkbar slutsats är att om NATO-fartyg stryker nära ryska kusten och försöker se hotfulla ut är det sannolikt inget krig på gång just då och just där. Såvida inte NATO är redo att offra en massa fartyg med besättningar för ingenting förstås. Och ett liknande resonemang kan man dra av NATO-trupper nära ryska gränsen – deras överlevnadschans inför förbannade ryssar torde vara ganska liten, och åtminstone deras chefer bör vara medvetna om det.

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: