CIA-Woke.

Här är ett inlägg som är upplockat från Pål Steigans blogg. Innehållet är viktigt. För 20 år sedan kunde det ännu bli världsomfattande stora demonstrationer mot Irakkriget, sedan har det blivit mer av passivitet respektive ”vänster” som stött angreppskrigen mot Libyen och Syrien (så kallad bombvänster). Den gamla antiimperialistiska vänster är tillbakapressad rejält, särskilt i just de gamla imperialistiska staterna. Andra typer av mer eller mindre udda rörelser har trängt sig fram. Samtidigt har gamla hederliga rättviseorganisationer som Amnesty förfallit och blivit ombud för en del av de krafter man borde bekämpa.

Har det nu möjligen gått för långt och motoffensiven börjar synas? En rekryteringsvideo från CIA har fått genomslag på ett sätt som dess beställare kanske inte har tänkt sig. Den syns ovan. Nedan är budskapet i stillbildsform. Du kan vara allt möjligt … allt möjligt, som Steigan påpekar, som inte stör imperialisterna eller storkapitalet. Det hela uppmuntras. Som med den här filmen.

Det påminner mig för övrigt om ett citat från Jan Myrdal. Han skrev något i stil med att borgerskapet kan göra vad som helst, inklusive att klä ut sig till schamaner, för att lura folk. Vänsterpartiets förfall vill man knappt prata om. – Nåväl, ordet över till Pål (med några små förkortningar och inpass av mig).

*******

Den liksom-progressiva woke-kulturen med alla sina identitetsmarkeringar är absolut inget hot mot makthavarna i dagens kapitalism. Tvärtom, storfinansen och underrättelseorganisationerna älskar den. Detta får vi i talande bild av i denna rekryteringsvideo för att skaffa nya agenter till CIA. Den innehåller ett helt knippe av signalmarkörer för woke.

«I am a woman of color»
«I am a cisgender millennial»
«I have been diagnosed with
generalized anxiety disorder»
«I am intersectional»

Journalisten Glenn Greenwald kommenterar den på Twitter och skriver:

Det som detta också visar är att denna typ av politik – fixerad på kulturell identitet – inte utgör något hot mot myndighetsinstitutioner. Tvärtom, de älskar den. Den är lätt att använda, och den liberala upptagenheten runt dessa ting betyder att folk inte är fokuserade på hur makten utövas.

Identitetspolitik för imperialism och krig

Denna analys har Greenwald gjort för länge sedan. 2015 skrev han om detta i The Intercept :

GCHQ:s regnbågsljus: Utnyttjande av sociala frågor för militarism och imperialism: Stöd för västlig aggression och imperialistisk politik produceras nu genom att paradera dem under känslomässigt manipulerade banér från progressiva sociala frågor. (GCHQ är Government Communications Headquarters i Storbritannien, britternas hemliga organisation för signalspaning, Steigans anmärkning.)

Under helgen badades den brittiska underrättelsebyrån GCHQ:s – den mest extremistiska och invaderande i Väst – futuristiska huvudkvarteret i regnbågsfärgade ljus ”som en symbol för underrättelsebyråns förpliktelse till mångfald” och för att uttrycka solidaritet med ”Internationella dagen mot homofobi, transfobi och bifobi” …

Det är mycket rörande. Homofila britter är nu lika fria som alla andra att spionera på människor, förmedla statspropaganda och ödelägga personskyddet på nätet. Oavsett vad du kan tänka om all denna onda övervakningsverksamhet, hur mycket mer uppskattar du då inte GCHQ när de klär sig i LBGT-färgernas jämlikhet?

Detta är en skarp illustration till det som har blivit en djupt cynisk men mycket effektiv taktik. Stöd till institutioner för militarism och imperialistisk politik skapas nu genom att paradera dem under känslomässigt manipulerade banér från progressiva sociala rörelser.

CIA älskar denna strategi. De ger nu ut pressmeddelanden som hyllar LGBT Pride Month och dess ”Agency Network of Gay, Lesbian, Bisexual, and Transgender Officers and Allies (ANGLE)”, som ”tillkännagav början av Pride Month genom att öppna en fotoutställning på CIA:s högkvarter som visar LBTG-tjänstemän, allierade anställda och deras familjer. Förra månaden öppnade faktiskt spionorganet ett värvningstält vid Miami Beachs Gay Pride Parade.

Också de multinationella företagen älskar woke

Medan klasskampen hotar bolagens klassintresse är det inget i identitetspolitiken som hotar kapitalets dominans. Tvärt om: byggande av varumärken handlar ju identitet, så marknadsförarna kan lätt spela på intresset för identitet när de bygger ut bolagens positioner. Och det ser ju ut som om just detta har skett.

World Economic Forum är en sammanslutning av de 1000 rikaste bolagen i världen, och det är helt klart att de har sett den här möjligheten. På deras möte i Davos 2016 var kön och läggning huvudtema, och USA:s [dåvarande] vicepresident Joe Biden var i Davos särskilt för att tala om LGBT. Han hade möten om detta med toppcheferna för Coca cola och Airbnb, och han sa dem att de måste gå i spetsen på detta område. Detta gjorde han inte för att han uppfattade det som ett hot mot systemet, för att uttrycka det milt.

Glenn Greenwald skriver den 13 april 2021 att tvärt om så använder de multinationella bolagen woke-ideologin för att befästa sin politiska makt och främja sina intressen.

Först fördjupar han temat från föregående artikel:

CIA firar – mellan militärkupper, inhemska desinformationskampanjer, utplanterande av falska historier via sina journalistpartners och drönarmord på amerikanska medborgare utan laglig dom – med glädje kvinnodagen, främjar det de kallar Agency of Gay, Lesbian, Bisexual, og Transgender Officers (ANGLE), är värd för aktiviteter i Pride Month, och organiserar arrangemang för att fira Black History Month. FBI gör samma sak.

[Hände något sådant i Sverige? Ö.a. I alla fall i Norge enligt Steigan:] Det demokratiska partiet i USA har arrangerat ”Women’s March” i Oslo med fullständigt ofarliga paroller (Vem står bakom Women’s March?) och fått med sig hela det norska woke-segmentet, eller hur USA:s och Israels ambassader har engagerat sig tungt i Prideparaderna. Och de stora bolagen lär av metoderna och för dem vidare.

Glenn Greenwald skriver:

Stora bolag har tydligen funnit framgången med denna taktik – att försköna militarismens och imperialismen ansikte med hjälp av kostymer av social rättfärdighet – och använder nu detta som sitt eget vapen. Som ett resultat av detta blir de allt mer aggressiva i sitt engagemang i högt politiserade debatter, alltid på samma sida med de frågor om social rättvisa som agenturerna för imperialism och militarism så effektivt har koopterat.

Stora bolag kastar sig in i många andra politiska debatter med stor livlighet och kraft – förutsatt att deras synpunkter är i linje med välmående liberal kultur och rådande social rättvisa (men i likhet med NBA-ledare och [sport]stjärnor begränsar de sig till enkla inhemska orsaker och välregisserade liberala plattityder, medan de ståndaktigt undviker att kommentera orättfärdigheter som kan hota deras affärsintressen …).

Detta fungerar för att det småborgerliga skiktet som har gjort woke till sin centrala ideologi inte har någon som helst förståelse för klasser och klasskamp. I deras värld är det värdemarkering i sociala medier som är det stora, och där är underrättelseagenterna och bolagens PR-folk som är experter på psykologisk manipulation, på hemmaplan. De kan förföra och leda woke-folket exakt dit de vill, som råttfångaren från Hameln.

PS. Här finns en artikel från American Conservative om samma ämne. DS.

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

2 reaktioner till “CIA-Woke.”

 1. ”Detta fungerar för att det småborgerliga skiktet som har gjort woke till sin centrala ideologi inte har någon som helst förståelse för klasser och klasskamp”
  Nej , men när klasskamp var som hetast var det ju heller inget effektivt sätt att bygga ett samhälle. Även det var ett verktyg för den monopolkapitalistiska elit som spred kommunismen för att få proletariatets hjälp att försvaga medelklassen.
  Det finns enligt min mening ett enkelt sätt att uttrycka vad man bör sträva efter.
  Ett samhälle i den typiske medborgarens intresse.
  Och i den strävan bör man inte bygga upp en konstlad motsättning mellan denne typiske medborgare och en konkurrensutsatt entreprenörklass och den medelklass dom oftast kommer ifrån.
  Uttrycket ‘småborgerligt skikt’ säger just att det är medelklassen och inte monopolkapitalet som socialister riktade all sin energi mot.
  Precis som monopolkapitalet vill ha det och precis som den brittiska oligarkin hade planerat. John Ruskin var fullständigt klar över hur dom ämnade manipulera världen.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s