Bristande personligt ansvar?

Idag har Svenskans söndagsbilaga en stor artikel om läkaren Jonas F Ludvigsson. Han hade gjort vad som bör göras, nämligen kolla siffror omkring nuvarande pandemi. Det som han fann bör ha varit en god nyhet: skolbarn är inte särskilt utsatta för virus, det är alltså ingen större risk för dem att gå i skolan som vanligt. Men detta möttes av en skit- och hatstorm på nätet, och till slut kände Ludvigsson att han inte pallade mer utan lade av som coronaforskare. SvD:s reporter Malena Rydell berättar vilka som stod bakom detta utbrott:

Keith Begg är administratör för Facebookgruppen Mewas (Media Watchdogs of Sweden), som är extremt kritisk till Sveriges hantering av pandemin. Han har bland annat hävdat att ”det rena fördärvet vi bevittnar i Sverige liknar nazisternas ideologi” och argumenterat för att Emma Frans borde ställas inför rätta för brott mot mänskligheten. Den 8 januari skrev han ett inlägg där han uppmanade medlemmarna, särskilt folk som också var med i gruppen Vetenskapsforum Covid-19, i folkmun känd som ”de 22 forskarna”, att motsäga Jonas Ludvigssons studie. Det gjorde de, och många andra. Men vissa gav sig inte bara på studien. Det kom mejl och telefonsamtal med nedsättande och hatiska formuleringar. Det kom varor som han inte hade beställt till huset utanför Örebro.

Nå, det här ser ju inte trevligt ut. Men nu ställer SvD:s en fråga till Begg som handlar om ansvar. Svaret blev något som ser ut som en väldigt feg undanflykt:

Jag mejlar Keith Begg som är administratör för Mewas för att fråga varför han uppmanade andra att kritisera Jonas Ludvigsson. Han svarar att Folkhälsomyndigheten redan hade publicerat en undermålig rapport som jämförde Sveriges öppna skolor med Finlands stängda: ”Eftersom jag visste att professor Ludvigsson arbetade tillsammans med myndigheten tycktes detta som mer av samma sorts dåliga forskning, så jag postade det i gruppen och uppmanade ett gäng personer som jag visste var forskare att titta närmare på det.

”På frågan om han är självkritisk kring hur han och andra i Mewas uttryckt sig om Ludvigsson och andra forskare svarar han: ”Alla borde vara självkritiska och fundera över sina egna synsätt, inklusive jag och andra Mewas-medlemmar. Jag uppmanar Folk-hälsomyndigheten, regeringen och medierna att göra detsamma.” Även personer inom Mewas har mottagit hot, skriver han, utan att medierna förfasat sig över det

Detta är svårt att se som självkritik, att ta personligt ansvar. Det är mer som att försöka skyffla över ansvaret på andra. ”Alla har ansvar … och jag smiter in i mobbarmängden så syns jag inte.” Notera att det inte verkar komma något som ser ut som kritik mot att folk uttrycker sig som … tja, som han själv som yrar om nazism, och någon sorts rättegångar (där såväl domstol som åtalspunkter förefaller väldigt suddiga), och triggar igång ett gäng människor varav de flesta är fula i mun och någon kan vara farlig på riktigt … . Även Mewas ”har mottagit hot”. Ja stackare, sånt kan inte vara roligt. Behandla andra som du själv vill bli behandlad så kan vi få ett trevligare samtal i samhället.

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s