100% krigsberedskap

Har just läst en artikel i Jerusalem Post som bekräftar att en raket slagit ner i staden. Varifrån den kom står inte rent ut, men intrycket är att det är Gaza som är avsändaren. (Nu ser jag andra uppgifter som talar om sju raketer från Gaza, och ”hesa Fredrik” tjöt i Jerusalem.) Det har orsakat stor oro, och en omfattande militärövning som skulle börja i morgon har skjutits framåt i tiden, meddelar artikeln. Egentligen låter det lite udda: det här borde snarare stimulera behovet av att öva, men tydligen behövs trupperna för att säkra vägar och annat inne i Israel. Samt att försöka slå ner nya palestinska protester. Det lär inte fungera den här gången heller.

Den här övningen kan motsvara uppladdningen inför kriget mot Libanon 2006, som Israel förlorade. Trupper togs direkt från övningarna till fronten. De drog sig tillbaka utan att kunna slå ut det libanesiska motståndet, och det bör betraktas som förlust.

Hetzbollahs generalsekreterare Nasrallah beskriver läget nu som att organisationen har höjt sin krigsberedskap till 100%. Den beredskapen torde, förutom kompetent folk på marken inklusive veteraner från kriget i Syrien, innefatta en förskräckande stark uppsättning av raketer. En del missiler har lång räckvidd också, så centrala Israel bör vara inom räckhåll. Dessutom är de så många så att det israeliska luftförsvaret inte kan ta hand om dem alla. Och är det möjligt att andra intressenter i regionen också är beredda att skicka iväg en eller annan raket? Syrien och Irak ligger närmast till hands, kanske också Iran och möjligen Jemen. Den koloniala epoken i regionen går mot sitt slut, men det är plågsamt och blodigt.

Här skriver Moon of Alabama om samma dramatik.

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: