Va, dom vill ha fasta jobb!

Från SR:s hemsida

Om man går tillbaka ungefär 40 år, när nyliberalerna började stöka även i Sverige, så kom det påståenden om att ‘nu vill inte ungdomar ha fasta jobb’ och liknande. De vill förverkliga sig själva (på något liberalt sätt) och fladdra runt i tillvaron. Satsa på dig själv (och skit i andra)!

Nå, på den tiden fanns det möjligheter för den hugade att ta tillfälliga jobb i exempelvis vård eller omsorg, öluffa i Grekland eller Indonesien ett halvår, och sedan komma tillbaka och ta ett nytt tillfälligt påhugg i vård eller omsorg, för att sedan … . Den tiden är över. Vi hade en tid när arbetslösheten nästan var borta i Sverige, och företagen (ja, i bland annat vård och omsorg) hade lediga platser. Det fungerade att lattja omkring i tillvaron ett tag men ändå kunna lita på att uppehälle med jobb, mat och bostad skulle fixa sig. Nu gör det inte det. Arbetslösheten är permanent hög, kön till lediga jobb växer och det är inte säkert att aspiranter på korttidsjobb faller arbetsköparen på läppen. Och då blir reaktionen naturlig hos dagens ungdom: önskan att få fasta trygga pålitliga arbeten tar över önskan att lattja omkring ute i världen.

Sedan kan man väl inte bortse från att även bland ungdomen har det alltid funnits en stor grupp som aldrig haft större ambitioner än att bli vanliga knegare med hyfsad lön och boende. Det kanske till och med är de flesta.

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s