Flygkapning? – Inte alls unikt!

Direkt när larmet utbröt för att Vitryssland tvingat ner ett plan över eget territorium, vilket innehöll en person som uppges ha jobbat för de terroristiska Azov-bataljonerna i Ukraina, kom jag direkt att tänka på att denna händelse inte ”saknade motsvarighet” trots att så påstås. När Bolivias president var på väg hem i flyg över Europa från Ryssland 2013 tvingades planet ner och genomsöktes, för att amerikanerna trodde att Edward Snowden kunde finnas där. Detta var en grov kränkning mot staten Bolivia och dess statschef – men hur mycket hörde vi av skarpa protester då?

Jag trodde att detta fall ändå var ganska unikt. Men på bloggen Moon of Alabama finns en ganska lång lista över tillfällen när stater kapat flygplan för att få tag på personer man inte gillar, eller helt enkelt ta gisslan.

Moon antar att om EU angriper Vitryssland på grund av denna icke-unika händelse så kommer det bara att leda till att vitryssar och ryssar ökar sitt samarbete. Man kan nog lugnt gissa att EU-byråkraterna kör den kontraproduktiva linjen med ännu mer sanktioner, helt enkelt för att de kan inte hitta på något annat.

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: