Svenskar?

Tobias Hübinette skriver på sin blogg om Brås nya utredning om vapenvåldet i Sverige:

Fram tills nyligen tillhörde Sverige ett av de länder i Europa där det dödliga våldet var som allra lägst per capita men numera är det tyvärr inte längre fallet.

Jo, det är ju en otrevlig utveckling vi sett. Knappt en dag utan att någon skjuts eller bomber smäller någonstans i landet. Annat var det när Tumba-Tarzan var bland det värsta man kunde tänka sig som brottsling i Sverige! Hübinette är ju en skärpt forskare, men jag tror inte hans avslut på bloggposten skulle få godkänt av alla iakttagare, eller möjligen utlösa nya vågor av ”hot och hat”. Det är inte bra. Det här är ett viktigt problem och då krävs det en sansad och sakinriktad diskussion.

Varför svenskarna dödar eller försöker döda varandra i så hög utsträckning medelst både skjutvapen och sprängmedel att vi nu ligger i topp i Europa per capita är fortfarande inte helt klart och orsakerna är sannolikt många och stavas bl a extrem fattigdom bland landets invånare med utomeuropeisk bakgrund i miljonprogramsområdena och en miniarmé av tonåriga och unga vuxna UVAS/NEET:are som har misslyckats fullständigt i skolan och för vilka brottslighet är den ”enda” karriärvägen.

(UVAS = Unga som Varken Arbetar eller Studerar. NEET är samma men på engelska:)


Andelen unga som varken arbetar eller studerar har varit i stort sett konstant sedan mätningarna började år 2007. Totalt rör det sig om cirka 140–170 000 individer. År 2018 var det 6,5 procent av de unga i åldern 16–24 år som varken arbetade eller studerade, vilket motsvarade cirka 68 095 individer. Av unga vuxna i åldern 25–29 år var 11,2 procent uvas, motsvarande cirka 83 210 individer.

Det som sticker i ögonen är ”varför svenskarna …”. Förvisso kan svenskar ta livet av varandra på olika sätt, ingen tvekan om det, men sedan fortsätter ju stycket med att peka ut utomeuropeiska migranter. Visserligen som att de drivs mot kriminalitet av sociala omständigheter, men det blir ju ett utpekande i alla fall. Personer som förmodligen ofta själva inte betraktar sig som svenskar, även om välvilliga personer vill ha dem till det. Vidare kan det ju finnas en underton av att skuldbelägga svensken i gemen för den här trista utvecklingen, trots att den mest drivits av mindre aktivistgrupper med klena insikter i hur stor migration Sverige klarar av. Med en stramare invandringspolitik skulle inte den grova brottsligheten försvinna – men den skulle vara mindre. Är det fel att säga att Sverige har nog med sina egna brottslingar och inte behöver nya förmågor utifrån?

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: