Nytt parti – Socialisterna välfärdspartiet

”Varje steg av verklig rörelse är viktigare än ett dussin program.” Detta kända citat från Karl Marx finns i ett brev han skrev 1875. Då gällde det tyska socialdemokratin. Idag gäller det svensk vänster till vänster om vår socialdemokrati (som väl bara högergalningar kan beteckna som ”vänster”). Jag har väl inte riktigt hängt med, men nu tillkännages det att Socialisterna Välfärdspartiet håller på att ta steget från några lokala grupper till en riksomfattande organisation, alltså ett parti. Frågan om det är ett verkligt steg, eller bara ytterligare ett program.

Enligt en artikel i Expressen finns lokala grupper i Ludvika, Falun, Västervik (det nya partinamnet kommer från den gruppen), Uppsala, Norrköping, Vimmerby, Kalmar, Örebro, Sundsvall, Malmö, Göteborg och Stockholm. (Artikeln är bakom betalvägg, men en vänlig själ lade upp en bild av den på Twitter.) Vad som inte framgår är om Örebro = Örebropartiet, vilket kan vara intressant med tanke på att det redan har representation i kommunalpolitiken. Samma fråga gäller om Malmö = Malmölistan, som dock inte är med i kommunfullmäktige. Borde inte Helsingborg också vara med, med tanke på att avhoppare från KP verkar spela en viktig roll i det nya partiet i flera av de nämnda orterna?

Den sjätte juni skall grupperna mötas och anta ett gemensamt program och välja styrelse – konstituera sig som parti alltså. Aktuellt program från 14 april i år finns här. En hel del bra punkter som man vill göra redan idag räknas upp, men jag saknar banknationalisering och en progressivare penningpolitik.

Det verkar ju vettigt att de lokala partierna och grupperna bildar en övergripande organisation, särskilt när de tänker ställa upp i valet 2022. Det finns ett hål i politikens spektrum som de kan fylla ut, och expandera på andra partiers bekostnad. Hålet avgränsas åt två håll. Dels mot andra grupper/partier som påstår sig vara vänster men kanske i hög grad bör betecknas som liberala, medelklassiga, ointresserade av arbetare men förtjusta i migranter och minoriteter som antas behöva hjälp. Dels mot sverigedemokraterna, som har dragit till sig en mängd arbetare just på grund av fuskvänsterns liberala politik, men som samtidigt står vidöppet för näringslivets knappast arbetarvänliga lobbyister. Ett vänsterparti som på traditionellt sätt slår vakt om arbetarklassens intressen, nu och i framtiden, har förmodligen ett rätt stort fält att arbeta på. De flesta andra finns ju någonstans i det marknadsliberala träsket och strider om en väljarkår där väldigt många kan tänkas vilja ha bättre alternativ.

Det här är ett initiativ jag väntat på. Det är ju logiskt att den del av vänstern som inte sväljer de liberala betena går samman och lägger fram sin egen vision av politiken. Samtidigt får man varna för att det kan gå fel. Det här är ju inte första gången några entusiaster försöker bilda parti.

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

3 reaktioner till “Nytt parti – Socialisterna välfärdspartiet”

  1. Partiprogrammet innehåller krav som är oförenliga med EU:s politik, men ändå sägs ingenting om EU-utträde. Man undrar om de har tänkt igenom saken ordentligt.

    Gilla

    1. Som lokalparti har de kanske inte tänkt så mycket på den aspekten. Men när det kommer till att skapa en övergripande organisation för riket måste givetvis bland annat EU-frågan upp på bordet. Den nuvarande diskussionen om mininilöner i EU visar detta väldigt klart.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s