Viktigaste pratet

Fotograferat hemma på gatan för några dagar sedan. Det är nya jättekriser på gång i världen, och frågan ”vad gör vi med kapitalismen?” blir alltmer påträngande.

Och så kan vi fundera över ”västs” sammanbrott och flykt från Afghanistan. Vad kommer det att betyda för regionen och världen, och är det något skumt med det hela (nämligen att det verkar ha gått så otroligt snabbt och lätt att saker kan ha varit uppgjorda på förhand – men vilka makter har dragit i trådarna bakom kulisserna)?

Kineserna är redan på väg in för att exploatera naturtillgångar, så där kan man se motsättningen mellan den uppåtgående kinesiska hybridkapitalism-socialismen och den trötta västliga modellen. Med hjälp av kinesiska investeringar och rysk diplomati kan Afghanistan och hela regionen reformeras – hur reagerar USA och UK på det?

Nu har ju engelsmännen på mindre än 200 år förlorat fyra krig i Afghanistan, och det måste ju svida för en del i deras militär och utrikesförvaltning. Men finns det någon kraft kvar att ställa till mer oreda? En engelsk specialitet har ju varit att hetsa olika folkgrupper mot varandra och därmed kontrollera dem alla (och orsaka kriser som aldrig verkar ta slut), men finns det alternativet kvar i Centralasien längre? Ställer någon upp längre för Londons intrigmakare? ”Västs” uttåg från Kabul bör väl vara en tankeställare även för de lokala krafter som skulle kunna tänka sig att ställa sig i US/UK:s tjänst. Är det klokt att jobba för makter som nyttjar dina tjänster ett tag men sedan plötsligt kan dra iväg och lämna dig i sticket? Då kan det vara klokare att försöka hoppa upp på kinesernas nya sidenväg. – Den närmsta tiden lär bli spännande, med mycket viktigt prat – anti- eller bara kapitalistiskt.

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s