Det blir grönare i SCO

SCO, Shanghai Cooperation Organisation. En organisation för ekonomi, politik och säkerhet, lite i bakgrunden i våra media, men det borde den nog inte vara. De mörkgröna staterna på kartan nedan är medlemmarna. Ljusgrönt står för ‘observatörer’ och gult är ‘samtalspartners’. Ytterligare stater är intresserade av att delta.

En stor och ljusgrön ‘samtalspartner’ ser vi i nederkanten: Iran. Men där är ändring snart. Iran har fått besked om att medlemskap är på gång vilket är en framgång för Teheran. ‘Tack vare’ USA:s utpressningspolitik har iranierna alltmer kommit att rikta sig mot Ryssland och Kina. USA hade ju en chans att parera detta genom att utan krångel återgå till kärnenergiavtalet som Trump rev sönder, men den chansen har man bränt. Iran bygger stora ekonomiska projekt i samarbete med Kina, kineserna etablerar sig i Afghanistan, och det är frågan om hur länge det dröjer innan även Afghanistan blir mörkgrönt. Ungefär hälften av planetens befolkning bor i SCO-staterna. Det är mycket det, och det kan inte ignoreras. Eller den politiker i väst som gör det, ignorerar på egen risk.

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s