Iranskt stöd till Libanon

Det är (i skuggan av Afghanistan) en rejäl social kris i Libanon. Folk drabbas hårt, det verkar vara brist på det mesta vid det här laget, inklusive drivmedel. Men det finns hjälp: den 19/8 meddelade Hassan Nasrallah, generalsekreterare för Hetzbollah, att det första fartyget med bränsle var på väg att lämna Iran och gå till Libanon. Och fler kommer.

Men nu finns det ett reellt hot, nämligen att israelerna kan attackera fartygen. Till detta gav Nasrallah ett klart besked: från att fartygen går till havs så kommer de att betraktas som libanesiskt territorium. Det framgår inte vilken flagg de går under, om det verkligen är Libanons, men om ett fartyg angrips så kommer det av Hetzbollah att ses som ett angrepp på Libanon. Nu har väl Hetzbollah knappast kapacitet att agera i Indiska oceanen eller Röda havet, däremot kan man slå direkt mot Israel. Och det är knappast ett hot som kan viftas bort.

Möjligen är det en bieffekt av denna historia att USA plötsligt meddelar att man ”tillåter” att Egypten skickar gas till Jordanien som använder den för att producera el som levereras via Syrien till Libanon. Det är många elavbrott i Libanon, så extra leveranser kan behövas. Men kan israelerna avhålla sig från att försöka bomba kraftledningarna i Syrien? Och om även de ställs under Hetzbollahs beskydd ..?

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

En tanke på “Iranskt stöd till Libanon”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: