Gemensamt välstånd

På sista tiden har det dykt upp artiklar om att Kina klämmer åt olämpliga aspekter av landets företagsamhet. Kapitalet sägs vara oroat. Men vad handlar det om? Är det bara partiets maktlystnad, eller finns det något annat? En artikel i Asia Times ger en annan infallsvinkel som kanske stämmer bättre med partiets målsättning att höja levnadsnivån för hela landet.

Kina kan snart minska gapet mellan rika och fattiga genom att lägga nya skatter på egendom och arv, sätta gränser för lönerna för direktörerna i de statsägda företagen, skärpa lagstiftningen mot monopolister samt främja välgörenhet.

Och hur formulerar man en sådan politik? President Xi har nyligen talat på ett partimöte och sade att landet skall arbeta för ”gemensamt välstånd” (common prosperity). Där finns det uppenbarligen en del att göra, trots att Kina tidigare i år kunde meddela att den värsta fattigdomen har städats bort. Om man uttrycker det i siffror så skulle Kinas disponibla inkomst per capita förra året vara 30.000 yuan. Men 600 miljoner människor tjänade mindre än 1.000 yuan per månad. (1 000 yuan motsvarar 1.355 kronor för närvarande.) 964 miljoner människor, 68 procent av hela befolkningen, tjänar mindre än 2000 yuan per månad.

Det här kan tyda på att ‘reformerna’ som startades i slutet av 1970-talet, börjar uttömma sina möjligheter. Det kinesiska storkapitalet blir mer inriktat på monopolisering och finansiering i stället för produktion – de ger ett fåtal större inkomster, men stora delar av folket hänger inte med. Då ingriper den del av partiet som inte är inriktat på att Kina skall bli ett kapitalistiskt land bland alla andra, utan att man fortsätter att jobba mot nästa jubileum: 2049, då Kina skall vara ett modernt och socialistiskt land. Den utvecklingen kan störas av missnöje med klyftorna i samhället mellan rika och fattiga, och förmodligen mellan rika kustprovinser och ett fattigare inland. Det stör ‘harmonin’ i landet, och det torde inte uppskattas av ledningen.

Det här är en utomordentligt intressant utveckling. Kan Xi Jinping och de ideologiskt inriktade partimedlemmarna rida den kapitalistiska tigern och tillsammans med de breda massorna styra den mot det socialistiska målet, eller kommer de att misslyckas någonstans längs vägen? Det lär bli anledning att återkomma till detta.

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

En tanke på “Gemensamt välstånd”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s