”… ner som en pannkaka” för SAP

Hjalmar Branting hade ett snittresultat på 40 procent i sina val.

Per Albin Hansson 45.

Tage Erlander 47.

Olof Palme 44.

Ingvar Carlsson 42.

Göran Persson 37.

Mona Sahlin 31.

Och Stefan Löfven, han som ska avgå nu, han kommer att dokumenteras till 29,6 procent.

Skall man se på dessa siffror som ”upp som en sol, ner som en pannkaka” för socialdemokraterna? Ja, förmodligen. Sammanställningen finns i en artikel av Torbjörn Nilsson i Svenska Dagbladet idag 3/9. Det han resonerar om är hur partiet verkar ha vant sig vid en permanent utförsbacke. Man kan väl säga att stridsmoralen i partiet är någonstans vid fotknölarna numera.

Sedan kommer Nilsson in på en intressant företeelse som ofta noteras, men som inte verkar orsaka några rörelser inom ”rörelsen”. Nämligen att den politiska basen i Sverige, väljarna alltså, fortfarande år efter år stödjer det välfärdssamhälle som socialdemokraterna är med om att avveckla.

– Sjukvård, stöd till äldre, stöd till barnfamiljer, försörjningsstöd, skolan, sysselsättningspolitiska insatser. Alla siffrorna är stabila. Stödet för en stark och offentligt finansierad välfärdsstat har inte minskat, säger han.

”Han” är forskaren Ingemar Johansson Sevä, lektor vid Umeå universitet, som fortsätter:

Välfärdsstatsundersökningen startade 1986 och har vart åttonde år ungefär frågat ett slumpat urval svenskar. Senast mätte man 2018. I slutet av 1990-talet, när sociologen Stefan Svallfors ansvarade för undersökningen, omtalades den och diskuterades ofta i offentligheten. Så är det inte längre.Men resultaten är alltså de samma.

– Över tid har snarare viljan att betala skatt för välfärd ökat något. 1997 svarade 30 procent att de kunde tänka sig höjda skatter för att finansiera försörjningsstöd. 2018 var det 39 procent. Och det är lite förvånande om man tänker på vad som har hänt med de socialdemokratiska valresultaten under samma tid, säger Ingemar.

Eftersom socialdemokraternas ledare struntar i en stor del av vad väljarbasen tycker, så går det ju som det går (att folk struntar i att rösta, eller går till andra partier).. Inget konstigt med det. Särskilt om partimedlemmarna – de som finns kvar – i stort sett verkar acceptera att vara på väg nerför på det sluttande planet och låter gänget i ledningen härja bäst de vill. Möjligen kan detta hänga på att samhällsutvecklingen gjort att reformismen är död (vad än ”reformisterna” tror). Då får man överväga att gå över reformismens gränser, och det känns antagligen väldigt oroande. Det blir en politisk låsning. Men eftersom det inte finns något stillestånd i samhället i övrigt kommer låsningen att bli till politisk efterblivenhet och vilsenhet när man själv står stilla medan allt annat rör på sig. Och till slut är man helt irrelevant. Det är självförvållat.

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

En tanke på “”… ner som en pannkaka” för SAP”

  1. Då ska vi även komma ihåg att i Löfvens siffror ingår importerad valboskap som klanröstar och en massa oegentligheter i rösträkningen plus fiffel mad valdatorn. I verkligheten kan Löfvens siffror vara så låga som 20% om det varit ärliga val…Ja så illa ser det ut för sossarna som i praktiken sparkade Löfven. Enligt uppgift så ska ca 40% av sossarnas röster komma från invandrare. Sant eller ej men sossarna måste nog göra något drastiskt till nästa val och man utreder utegångsförbud med covid som förevändning och förberedelser till att bekämpa fria media på nätet med nya lagar. Enligt Löfven måste oppositionen hindras från att ”gripa” makten och det med alla medel ivrigt påhejade av de sossepolitruker som finns på alla positioner i samhället.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s