Ångest, ångest, är min arvedel …

Ett citat från förre utrikesexcellen Carl Bildts blogg illustrerar min rubrik. Han har varit på konferens i Estland, och där fanns det tydligen figurer som såväl kände ‘ångest’ som försökte upprätthålla en karsk attityd att inget egentligen har förändrats (det är väl ungefär som den tidiga förnekelsefasen efter att en katastrof inträffat). Och som Bildts egen rubrik säger, det är Ångest i diskussioner i Tallin:

Om det är något som dominerade dagarna i Tallinn så var det den mer eller mindre öppna, mer eller mindre förtränga, ångesten över vad vi sett hända i Afghanistan under de senaste veckorna.

Delvis handlade detta självklart om utvecklingen i Afghanistan självt, men delvis och nog än mer om dess vidare och mer långsiktiga konsekvenser. Och på den punkten fanns det naturligt nog olika bedömningar.

För länder som Estland, Lettland, Litauen och Polen är den fasta förankringen i säkerhetsgarantier som ytterst handlar om USA:s vilja och förmåga att komma till undsättning av alldeles fundamental betydelse.

Och därför var det kanske inte så konstigt att det från dessa länder fanns en tydlig tendens att spela ner diskussionen om huruvida USA:s plötsliga reträtt har minskat förtroendet för USA som säkerhetsgarant. Under ytan var dock ångesten över den plötsliga situationen påtaglig.

Min rubrik hänvisar till den kanske mest kända dikten av ‘Ångest-Pälle’ Lagerkvist. Varför inte spinna vidare på poesitemat och ändra lite på en rad av Karin ‘Kalle Kanin’ Boye: Det gör ont när imperier brister. Men som det framgick av hennes dikt gick smärtan över och det blev bra så småningom. Så blir det såväl när knoppar som imperier spricker (hoppas vi).

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

2 reaktioner till “Ångest, ångest, är min arvedel …”

  1. amerikanerna har problem med bränder. Det ger incitament till att satsa på drönar och robotteknologi för brandövervakning och eventuellt även direkt bekämpning i ett tidigt skede. Massor med intressanta utmaningar för Usas teknologer. Bara att omfördela Pentagons helt onödiga verksamhet till viktiga civila och arbetsskapande åtgärder.
    Return of civilians!

    Gilla

    1. Självfallet finns det oerhörda resurser i USA:s militärindustriella komplex som går att omvandla till civila nyttigheter som verkligen skulle behövas. Men med tanke på att det går att sälja prylar mycket dyrare när mottagaren är militären än de civila tvivlar jag på att det går att genomföra med nuvarande regim. Komplexet har i stort sett köpt lagstiftarna, vilket Eisenhower varnade för 1960. Profiten styr!

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: