Mystiskt fusk i ryska valet

Så här skriver nyhetsbyrån med det klassiska namnet Tass om de preliminära resultaten av det ryska parlamentsvalet:

MOSCOW, September 20. /TASS/. The United Russia party secures 49.42% of the ballots in the State Duma (lower house of parliament) party lists after 80.1% of the results were processed, the Central Election Commission (CEC) data shows.

According to the voting results, the Communist Party comes second with 19.28% followed by the Liberal Democratic Party of Russia (7.55%), A Just Russia – Patriots – For Truth (7.37%) and New People (5.37%). Therefore, these five parties are so far projected to win seats in the new convocation of the parliament by clearing the 5% cut-off bar.

At the same time, Party of Growth gets 2.53%, Civic Platform receives 1.33% and Yabloko wins 1.1%. The remaining parties secure less than 1% of the votes.

En intressant uppgift saknas: valdeltagande. Men i övrigt verkar förhandslarmandet om ‘fusk’ förvandlat från utrops- till frågetecken. Om nu inte Putin är så djävulskt listig så att han beordrat minskat röstande på hans eget parti, och mer röster på största oppositionspartiet, för att dölja att han fuskar! Jojo, han är listig, VVP! – Annars skulle ju ökade redovisade röstetal för kommunistpartiet (Ryska federationens kommunistiska parti) kunna tyda på minskat fuskande. Som största opposition/hot bör det ha varit det som ‘regimen’känt sig mest besvärad av, alltså inte liberala småhandlare som stöds av utlandet utan ett parti med rejäla rötter i den ryska svartjorden. Undrar vilka listiga uppslag fusk-teoretikerna kommer med nu.

Här en kavalkad av klipp från Sveriges Radios hemsida, där man så att säga håller fusket högt:

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

10 reaktioner till “Mystiskt fusk i ryska valet”

 1. Det är ändå lite konstigt att den gamle KGBaren kan vara så djävulusiskt listig när det gäller valfusk, men när det kommer till spionorganisationers paradgren- spionmord- då är man så jävla klantig att man använder ett så speciellt medel att det direkt kan härledas till Ryssland! Ingen annan kan ju tillverka deras speciella mordcocktail… detta övergår mitt förstånd…

  Gilla

   1. Särskilt illa hanterat med Skripal. Först släpper man honom, sedan försöker man döda honom utomlands med ett medel som bara går att härleda till Ryssland, och man försöker göra det kilometer ifrån ett av få labb i världen som kan avslöja detta läbbiga nervgift. Men Skripal klarar sig! Däremot dör en sopletare som råkar hitta en parfymflaska som sägs ha använts i attentatet. Nästan så man inte tror att det är sant…

    Gilla

  1. Tacka vet jag gamla hederliga bulgariska lönnmördare med gift i paraplyspetsarna! De fick jobbet gjort utan en massa tjafs!
   Vad det gäller novitjok så påstås ju Navalnyi ha fått det först i en kopp te, sedan i flaskvatten, och till sist i kalsingarna. Det antyder att soppan antingen är något svagare än vad som kan förväntas av världens värsta nervgift, eller att karln är odödlig. Vem vet?

   Gilla

   1. Ryssland har nyss ställt ett antal frågor till Sverige, Frankrike och Tyskland i OPCW om den där Navalny-soppan. Konstigt att inte svensk media skrivet om allvarliga anklagelser som skulle kunna innebära att Sverige ev ingår i nån form av komplott…

    Odödlig? Han syns inte ute så ofta om dagarna, är han vampyr, kanske fick han npgra solstrålar på sig då när han blev lite dålig.

    F ö är det väl lika märkligt att Ryssland lät killen flyga till Tyskland, fullproppad med novichok, som att man släppte Skripal istället för att låta honom dö i fängelset – som dom lär ha gjort med han Magnitskij, han dog ju på riktigt vad vi vet. Om dom nu vill att folk ska dö har dom ju tydligen metoder som funkar…

    Gilla

 2. Det var något tillfälligt upprört tjoande i media om att ”Ryssland anklagar Sverige …” när ryska UD omtalade att novitjok även fanns i Sverige (och några andra stater utanför Ryssland). Men sedan blev det snabbt tyst. Känsligt kanske, särskilt om propagandan gjort gällande att den här nervgasen fanns endast i Ryssland och Ryssland därför måste vara den enda tänkbara förövaren.

  Gilla

  1. Samtidigt var det lite kul att flera medier i samband med Covid-pandemin skrev artiklar om Leonid Rink, där man bland annat påpekar att han är ”a scientist better known for developing Novichok and selling nerve agents to criminals on the black market.” Jag tycker det är irriterande slappt att dom inte kan hålla sin linje mer än några månader. Hur dumma tror dom att vi är, eller rättare sagt hur kort minne tror dom att vi har? Samma medier har alltså med några månaders mellanrum påstått att a) bara Ryssland har tillgång till Novichok och måste därför vara skyldiga till förgiftning av Skripals och b) en rysk vetenskapsman som heter Rinks har sålt novichok till kriminella på svarta marknaden.

   Gilla

   1. Tja, har man minne som en guldfisk så går man väl på sånt här … I och med att novitjok finns i Umeå, i England och några länder till så borde det vara svårt att sälja påståendet att det bara finns i Ryssland. Men det är bara att mala på och hoppas att folk glömmer.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: