När man har ungefär rätt …

… infinner sig en känsla av personlig trivsel. För det är ju (som någon, eventuellt gamle Keynes) påpekade bättre att ha ungefär rätt än exakt fel. Det kan ju, för min del, gälla vad jag skrivit här på bloggen de senaste dagarna om:

 1. Kyrkovalet. Den 18 september tyckte jag det var tveksamt med partival här, och att sverigedemokraternas närvaro utnyttjats för att skrämma fram tveksamma väljare som inte gillar sd. Men nu blev ju det lustiga resultatet att alla rena partilistor, inklusive sd:s, backade vad det gällde röster. Och vad vi kunde notera är att sd för första gången tappat röster i något val. Kan det vara ett förebud hur det kan gå i nästa års val? Åkesson & Co bör vara bekymrade.
 2. Ryska valet. I ett par inlägg (här och här) hävdar jag att om det förekommit fusk i det ryska valet så är det inte de av ”väst” så omhuldade politikerna på marginalen som drabbats i första hand. De är inte den starka kraften som kan gå emot Putin och Enade Ryssland. Det är Ryska Federationens Kommunistiska Parti det handlar om. Och minsann: idag kommer SvD med en kommentar rubricerad Kommunismen ett hot mot Putin. Några citat:

När ryssarna gett upp hoppet om marknadsekonomi och är trötta på den ökade korruptionen under Putin vänds tankarna tillbaka till sovjettiden. Därför ökade kommunistpartiet mest i parlamentsvalet. Partiet fick närmare 20 procent, drygt 6 procent mer än i senaste valet 2016. Hur stor ökningen var i verkligheten vet bara ett fåtal, att Putins parti Enade Ryssland har manipulerat siffrorna är uppenbart och som främste konkurrent var det kommunisterna som förlorade mest. … För Putin är kommunisternas uppgång betydligt farligare än den västinspirerade opposition, som varit hans enda politiske motståndare under hela 2000-talet

Ja, det verkar logiskt. Sedan fortsätter artikelförfattaren Jan Blomgren att förklara hur Putin under en del år kunde notera ekonomiska framgångar som säkrade stöd för hans politik (och jag antar att man får lägga till att hans politik gentemot Krim och Ukraina har gett en hel del poäng hos menigheten). Men:

I dag är tiderna hårdare, levnadsstandarden har sjunkit sex år i rad. Nu accepterar inte längre ryssarna Putins kapitalism och den fortsatt ökande korruptionen. Med en ökad resignation och med hjälp av många proteströster framstår kommunistpartiet som enda alternativ. Enligt ansedda opinionsinstitutet Levada, som sedan 1996 ställt frågan ”vilket politiskt system tycker ni är bäst?” har det i år skett ett trendbrott. Rekordhöga 49 procent sade sig föredra det sovjetiska systemet, 18 procent var nöjda med Putinregimens parti med-an 16 procent svarade ”demokratiskt västerländskt”.

Det finns en del personer i kommunistpartiet som sympatiserar med Navalny, och Navalnys grupp har uppmanat till taktiskt röstande på kommunisterna. Det vore intressant om någon kunde utröna om detta i någon utsträckning påverkat valresultatet. Kommunisterna har som det verkar närmat sig huvudströmningar i det ryska samhället, som den ortodoxa kyrkan. (Men den har ju både fördömts och enrollerats tidigare. Under kriget såg Stalin till att den fick lättnader. Samtidigt har väl den ortodoxa kyrkan i Ryssland alltid gått hand i hand med sittande regering, och den antikyrkliga kampen under den ryska revolutionen ser ut som ett historiskt undantag.) Detta och andra inslag i politiken gör att dagens kommunistparti delar en del av politiken med Enade Ryssland. Och det i sig blir till ett hot mot Putins regering:

Det är uppenbart att Kreml ser kommunisterna som ett ökat hot. Problemet för makthavarna är att det är mycket svårare att angripa kommunisterna än fängslade oppositionsledaren Navalnyj eftersom partiet har samma värderingar som Enade Ryssland och att det är betydligt svårare att påstå att kommunisterna styrs från väst.

Jojo, Sveriges utrikesminister kommer nog inte att skicka några pengar till den kommunistiska oppositionen i Ryssland.

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

6 reaktioner till “När man har ungefär rätt …”

 1. ”det är betydligt svårare att påstå att kommunisterna styrs från väst”
  Ja så kan imperialistiskt indoktrinerade individer säga i väst.
  Men det är endast västoligarkin som fört alla kommunism till makten överallt tidigare. Det är endast de rika i väst som möjliggjort några som helst framgångar för kommunism.
  Även under Sovjettiden med omfattande teknologiöverföring istf inhemsk utveckling.
  Kommunismen är ett ineffektivt system genom sin rädsla för individualitet. Det är därför dom aristokratiska kommunisterna berömde kommunistkina under Mao för att dom inte använde avancerad teknologi. ‘Appropriate technology’ gillade dessa aristokrater dvs enkel teknologi så att väst ensamma behärskade den avancerade.
  Sanktionerna mot Ryssland försvårar Rysslands utveckling med samma syfte.

  Gilla

  1. Nå, nu är jag alltså en ”imperialistiskt indoktrinerad individ””? – Nåväl, handsken är kastad, och jag hävdar att den typen av påståenden du framför är inte teorier, det är inte ens hypoteser, det är fria fantasier utan kopplingar till den reella historiska utvecklingen.

   Gilla

   1. PS jag är kanske lite överdrivet stingslig även mot denne Jan eftersom jag uppfattar allt som kommer från väst rörande Ryssland som inte känns vid historiska fakta om kommunismen som det rika västs skapelse som värt att bekämpa.
    Dels de historiska lögnerna och dels den fruktansvärt fula agenda som väst driver mot Ryssland idag där den ryska sidan uppträder föredömligt och värdigt men överöses med ondska från vårt etablissemang.
    Samtidigt finn det en annan sida hos mig som ständigt påminner mig om att det i det offentliga Sverige finns en strävan att undgå repressalier av ekonomisk art. Palme och Lind fick känna på förstadiet dvs varningen om vad motstånd innebär. Efter förstadiet kommer de ekonomiska repressalierna. Sanktioner omstörtningar motgångar av olika slag.
    Jag fattar att våra företrädare i viss mening sitter i en rävsax.
    Det återstår bara att som medborgare gny lite då och då medan det är andra nationer som verkligen gör motstånd.

    Gilla

 2. Haha, ja det verkar ju märkligt att valresultatet i stort sett gick som opinionsundersökningar innan valet visade! Men om man ska tro fulmedia i väst så var alla mätningar innan valet också manipulerade av Putin! Man kan inte annat än imponeras av hur mäktig Putin är som tydligen styr varenda individ i Ryssland och vet hur de ska rösta…Inte dåligt att ha koll på så många människor minsann! OBS! detta är ett ironiskt inlägg över alla dumskallar i svenska och andra av USA styrda media!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: