Som jag tänkt själv …

Nationalekonomen Michael Roberts skriver i en bloggpost om en annan ekonom, först marxist och sedan ¨österrikare”, och nu avliden. Ett drag i den ”österrikiska skolan” av nationalekonomi var att man hävdade att socialistisk planekonomi är omöjlig. Det är helt enkelt för många variabler att hålla i luften för att planeringen skall fungera. Bara en kapitalistisk marknadsekonomi kan klara av att skicka riktiga signaler om konsumtion och därmed produktion till företagen. Och det hävdade också denne Kornai.

Roberts kommer med några motargument. Ett är faktiskt ett som jag tänkt på själv under de senaste åren.

All these arguments against planning (democratic or otherwise) are the basic ideology of mainstream capitalist economics.  And yet these arguments of Von Mises, Nove and Kornai have been effectively refuted by various Marxist economists in the last few decades, even after the collapse of the Soviet Union.  Making planning calculations is perfectly feasible, especially with modern computers (quantum or otherwise) and by developments in mathematics.

Den sista meningen är avgörande, och bekräftar för övrig Marx tankar om hur tekniska förändringar ändrar hur samhället fungerar. Ny teknik ger nya förutsättningar och möjligheter. Snabbare datorer ger snabbare insamling, bearbetning och beslut baserat på grunddata. Så har jag själv tänkt under lång tid. – Här kan jag ju göra reklam för min gamla bloggpost om morotspåsen och socialismen. Den här länken går till en version från 2015, men ursprunget publicerades redan 2008! Tekniken har inte saktats av sedan dess.

2018 citerade jag en kinesisk professor som bland andra tänkvärdheter skrev detta om användningen av AI, artificiell intelligens:

Om staten kontrollerar marknaden, i stället för att den digitala kapitalismen kontrollerar staten, kommer de kommunistiska målen att vara uppnåeliga. Eftersom AI gör det möjligt att styra komplexa system genom att behandla stora mängder information i återkopplingsloopar finns det för första gången ett verkligt alternativ till marknadssignalerna som länge har berättigat laissezfaire-ideologin – och alla problem som kommer med den.

AI är ju en del av det hela, när mänskligt tänkande delegeras ut till datorer som jobbar ohyggligt fort 24 timmar om dygnet. Vår kinesiske professor ser alltså möjligheterna att gå bortom marknadskapitalismen (men också faran om tekniken kommer i fel händer). Frågan är vad som i praktiken kommer att finnas därborta i AI-revolutionens land. Några västerländska pseudovänster-figurer som inte fattar något, medan de pigga asiaterna jobbar på som om morgondagen tillhörde dem? Eller kommer vänstern i de gamla industriländerna att slänga identitetspolitiken åt sidan och återuppta klasskampen, med den vetenskapligt-tekniska revolutionen som ett viktigt hjälpmedel?

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

En tanke på “Som jag tänkt själv …”

 1. Det avgörande är hur man uppmuntrar och frigör människors individuella begåvning.
  Resten av denna kommentar behövs egentligen inte.
  Men det kan vara av intresse att peka på att dels Stalins två första femårsplaner togs fram av Wall Street och att en hel del av Sovjets industrialisering anlitade US/UK.
  (Tex köpte ju Stalin under en period många maskiner från britterna.
  Under den perioden förbjöd britterna betalning i guld och krävde betalning i spannmål trots att ingen stor brist var förhanden på världsmarknaden. Detta var alltså under den sk Holodomor-perioden som i väst-dokumentärer framställs som att Sovjet ville avsiktligt framkalla svält genom att exportera maten.)

  Vidare var Usas strategiska halvledarforskningsprogram ett exempel på tidernas mest framgångsrika teknologiska projekt som Usa egentligen inte skrutit så värst mycket över. Var det just för att det var planekonomiskt och finansierat av skattebetalare?
  All annan teknologi är sen dess kraftigt beroende av mikroprocessorer som var ett av resultaten.
  Och det är ju först när Kina har samarbetat med Usa som dom kommit att utvecklas snabbt.
  Tidigare när Kina lät sig berömmas av aristokratiska marxister för att Kina begränsade sig till att använda ‘appropriate’ technology – dvs enkel teknologi som inte kunde konkurrera med väst’s, var ju Kina’s utveckling långsam av skäl liknande bonderomantik. Hyllandet av den enkla ädla människan.
  Sen den sk upplysningen har imperiet framställt i olika varianter ‘den ädle vilden’ som ett ideal och argumenterat mot såna som likt Leibniz stod för allas rätt till utveckling.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: