Byggkriser då och nu

Här är ett citat om byggkrisen 1885 i Stockholm. Det kommer från Hossein Sheiban, Den ekonomiska staden: stadsplanering i Stockholm under senare hälften av 1800-talet (utgiven 2002), s. 256.

En överproduktionskris

Att investera i fastigheter var väldigt lönsamt i Stockholm från andra hälften av 1870-talet ända till byggnadskrisens inledning 1885. Lönsamheten kunde dock variera och man kan skönja flera typer av investeringar, alla lönsamma men på olika sätt.

Investeringar i större och bättre byggnader var med avseende på de ökande markpriserna mer räntabelt i längden, men sådana investeringar krävde mer kapital och var förbehållna de större och mer etablerade byggherrarna. Bankernas sänkta utlåningsräntor under 188o-talet ledde dock till att även en relativt kapitalsvag grupp byggnadsentreprenörer började investera i exklusiva fastigheter. Denna fastighetsägarkategori var av naturliga skäl konjunkturkänslig, och den skulle bli ännu mer konjunkturkänslig vid ännu mindre kapitaltillgång, då investeringarna inriktades på fastigheter av allt sämre kvalitet.

Byggnadskrisen slog hårt mot alla kategorier av fastighetsägare. Deras fastigheter hade kostat så mycket att producera att hyrorna måste hållas på en relativt hög nivå Krisen gjorde att priserna föll så mycket att avkastningen inte längre motsvarade det investerade kapitalet. Många byggnadsentreprenörer gick i konkurs.

De kapitalsvagare entreprenörerna drabbades först och svårast. De kunde inte betala tillbaka sina lån och blev bankrutta. Genom bankerna förmedlades sedan denna kris vidare till hela marknaden. Utlåningsräntorna höjdes, vilket gjorde att byggnadsverksamheten nästan helt stannade av. Vidare drabbades de relativt starkare entreprenörerna, vilka så länge krisen varade måste bekosta tomma lägenheter.

Produktionen hade överskridit efterfrågan, och huvudansvaret bars av bankerna.De ansågs ha inlett affärsförbindelser med folk utan att undersöka deras ”respektabilitet och soliditet …”

Så långt Sheiban. Från tidningen häromdagen:

Jaja, baksmälla 1885, baksmälla under fastighetskrisen på 1990-talet, och så är vi på gång igen … Idag heter det väl att man bygger ”för ett kundsegment som kan betala lite mer …”, både byggare och bostadsrättsköpare plaskar ner i skuldträsket, och så småningom slår det igenom i bankerna (som naturligtvis är för stora för att få konkursa, och därmed måste staten rädda dem, vilket de inte tackar för).

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

4 reaktioner till “Byggkriser då och nu”

 1. Svensk bostadspolitik är ett sorgligt kapitel så genombyråkratiskt och politiserat att alla normala marknadskrafter slagits ut och det byggs bara fula lådor i äkta nysunkis-stil utslängda på gräsmattor som för det mesta ser ut som just, gräsliga mattor. I många andra länder byggs också i nysunkis men i många fall försöker man i alla fall piffa upp husen lite med dekor, utformade byggdetaljer och hög kvalitet på fasaderna! Några exempel från Moskva…https://www.skyscrapercity.com/threads/moscow-projects-construction.319919/page-82#post-176122457
  Finns flera exempel på hur man i andra länder försöker snygga till nysunkis-stilen med lite djärvare grepp!

  Gilla

  1. Jag antar att man numera kan plocka färdiga bitar till arkitekturritningar och -byggen direkt från datorprogram. Då kanske det blir rätt enformigt. Men även Moskvakåkarna ser ju lite läskiga ut.

   Gilla

   1. Jo, marken är säkert dyr i Moskva vilket tvingar upp höjden på husen ordentligt alltså samma situation som i alla av världens riktigt stora städer. Man kan ju tänka sig hur det skulle sett ut om de inte piffade upp husen i Moskva och andra storstäder. Sverige som bara fläckvis har dyra tomter i de 30 största städerna behöver kanske inte bygga lika högt som i riktiga storstäder som ju inte finns i Sverige.

    Gilla

 2. Jag antar att det glesbefolkade Ryssland har en massa ledig och billig mark där man kunde smälla upp kåkar en bit från Moskva. Somliga länder löser ju problemet med en överbelastad huvudstad genom att helt enkelt bygga en ny någon annan stans.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: