Blogg

Killen som blåste några ‘experter’, inklusive en ‘Fiskesjö’

För att få extra information om vad som tilldrar sig på den här videon, läs den här artikeln från kinesiska Global Times. För att ta det kortfattat: En engelsk kille åker runt i Kina och gör filmer om vad han upplever, men blir påhoppad och anklagad för att vara betald av kineserna. (Det händer väl … Fortsätt läsa ”Killen som blåste några ‘experter’, inklusive en ‘Fiskesjö’”

Friska pengar till Ukraina

Såg i morgontidningen att EU vill skicka 1,2 miljarder € till Ukraina. Över 12,6 miljarder i svenska kronor. Är inte detta vad man kallar ”att kasta goda pengar efter dåliga”? Till en stat som är känd för dåliga finanser och korruption! Hur mycket hamnar i oligarkernas fickor? Har EU någon kontroll över vart utdelade medel … Fortsätt läsa ”Friska pengar till Ukraina”

Ständigt denne Putin …

Ovanstående från SvD 23/1-22. Puuuuutin igen, suck. Av någon anledning kom jag att tänka på inledningen till en broschyr som kom ut lagom till upproren i Europa 1848, och jag ändrade lite på dess kända inledning för att så att säga modernisera och få den i takt med tiden: Ett spöke går runt Europa – … Fortsätt läsa ”Ständigt denne Putin …”

Kroppsspråk

Vem är det som står där med tomma händer? Vem vill ta (nästan) hela världen i famn? Alternativ bildbeskrivning: Han till höger är den slipade diplomaten. Mannen till vänster är möjligen slipad i vissa sammanhang, men inte diplomat. Nu står han och räknar om alla fingrar är kvar sedan han skakat tass med mannen till … Fortsätt läsa ”Kroppsspråk”

Det måste vara kineserna!

Kolla, det här är ju drönare med vingar! Och de där drönarna som smyger (?) omkring i svenska luftrummet uppges ju vara vingförsedda, så då måste det ju helt enkelt vara kinesiska drönare som tittar ner på våra kärnkraftverk, slott, flygplatser etc!

Xi blir filosofisk

Den 17 januari talade Xi Jinping till Davos-gänget i Schweiz. Man kan säga både det ena och det andra om talets innehåll, men jag fastnade för något som pekade på att Xi faktiskt studerat sin gamle föregångare Mao. The world is always developing through the movement of contradictions; without contradiction, nothing would exist. The history … Fortsätt läsa ”Xi blir filosofisk”

Rysslands BNP?

Man ser ofta påståenden av typen ‘Rysslands ekonomi är på gränsen till sammanbrott’ och ‘Ryssland har mindre BNP än Italien’. Stämmer det? I en artikel som innehåller en mängd intressanta observationer får vi också veta följande: … the head of the CIA has allowed the CIA Fact Book to be published publicly showing that China … Fortsätt läsa ”Rysslands BNP?”

Sidenvägen blir längre

Det sker stora saker mitt i mediabruset, och annat lite mer i bakgrunden. Men det är inte säkert att de stora skrällarna är mer viktiga än de små viskningarna på lång sikt. Nu håller alltså Syrien på att anslutas till Kinas BRI, Belt and Road Iniative, eller om man vill kalla det ‘den nya sidenvägen’. … Fortsätt läsa ”Sidenvägen blir längre”

Egna beslut?

Några synpunkter från en iakttagare: Om en stat vill fatta egna beslut under en kris kan man göra två saker och samtidigt behålla värdigheten. Antingen verkligen avvisa yttre påverkan och själv ta besluten efter vad man anser är bäst för det egna landet. Eller också ta ett samtal med alla de viktiga parterna i krisen, … Fortsätt läsa ”Egna beslut?”

Läser in…

Något gick fel. Ladda om sidan och/eller försök igen.


Följ min blogg

Få nytt innehåll direkt till din inkorg.

%d bloggare gillar detta: