Sensation om det stämmer

Det här är en opinionsundersökning där man gjort en speciell ploj: förutom de partier som ställer upp i delstatsvalet i tyska Thüringen nästa år, så har man stoppat in ett parti som ännu inte finns. Det är detta som här kallas ”Liste Wagenknecht”. Och enligt Sahra Wagenknecht själv (se intervjun i Südwest Presse som länkas till nedan) kommer beslut om eventuellt partibildande tas i år.

Och det är i det läget som opinionsundersökningen och dess staplar i diagrammet ovan är intressant, glädjande för somliga och skrämmande för andra: om det nya partiet verkligen blir av, och ställer upp i delstatsvalet i Thüringen nästa år, kommer det att kamma hem en fjärdedel av rösterna.

Jag antar att Thüringen inte är representativt för hela Tyskland, men kanske åtminstone för den del som var DDR. Så bra insatt i tyska frågor är jag inte, men det tycks finnas en del att bita i för ett parti som är vänster så att säga på riktigt: man jobbar för och med ‘der kleine Mann’ som har det besvärligt i den skakiga ekonomin, delvis märkliga klimat- och migrationspolitiken, kriget i öst.

Sahra W:s parti die Linke (som vill bli av med henne) skulle gälla som det verkliga vänsterpartiet, men det verkar ha drunknat i liberalistiskt klägg, och socialdemokraterna SPD har inte varit vänster sedan början av 1900-talet. En del intressanta punkter har i stället tagits över av högerborgerliga (eller vad man nu kan kalla dem) Alternative für Deutschland. Alltså kan det finnas utrymme för ”Liste Wagenknecht” om man kan snickra ihop ett populärt och realistiskt program och har åtminstone några betrodda rikskända ledare som är bra på att organisera och att tala till och med folk i gemen. Jag vet inte om tolkningen stämmer, men ett nytt parti kanske skulle kunna dra in röster från de flesta andra partierna. Men då får man jobba flitigt, klokt och målinriktat!

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, under en tid Nikon P900 och nu Nikon P950, samt en Xiaomi-mobil och Samsung. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

4 reaktioner till “Sensation om det stämmer”

  1. Man kan väl konstatera att det kokar i tysk politik då ekonomin är usel, invandrare skapar enorma problem som nu senast ukrainarna, varav många verkar vara rent kriminella av rapporterna att döma. Gasen är numera ca 4 gånger så dyr och används mycket av hushållen, industrin går på knäna av alla höjda energipriser, bilindustrin håller på att avvecklas genom EU-direktiv m m. Men allt detta har ju mängder av experter varnat för så varför fortsätter tyska politiker den självdestruktiva politiken? Det är för att Tyskland inte längre styrs från Berlin utan Bryssel precis som Sverige.

    Gilla

    1. Fast Bryssel är väl helt i USA:s händer? Ursula v d Leyen är väl inte känd för att föra någon egen politik? Kraschar USA:s ledarskap så lär väl EU-ledningen bli synnerligen osäker och rådlös.

      Gilla

      1. Ja, EU kan i mångt och mycket beskrivas som en vasall styrd av maffian i Washington men den kommunikationen är på sätt och vis tvåvägs! Glöm inte vilket liv det blev på EU-kraterna när Trump valdes? Och det var mycket påverkan från Bryssel som avgjorde att Biden framställdes som en hjälte i USA och Trump förtalades. Man kan säga att två regimer, i Bryssel och Washington hand i hand driver på globalismen! Folken i EU och USA har inte mycket att säga till om och värre lär det bli…

        Gilla

  2. Motsättningar finns överallt. Ibland kan de lösas, ibland blir det jättekriser och splittring. Förhållandena inom EU och mellan EU och USA pekar väl åt det senare fallet.

    Gilla

Lämna en kommentar