Lantdagsval i Thüringen

Nu har det varit lantdagsval i Thüringen i Tyskland. Utfallet ser ganska intressant ut. För en gångs skull har vänstern, die Linke, inte bara hållit ställningarna utan även gått fram lite grann. Å andra sidan har det högerorienterade AfD, Alternativ för Tyskland, mer än fördubblat siffrorna sedan förra valet. Men då var ju partiet rätt nytt och oprövat och hade väl inte funnit sin inriktning ännu. Nu är man igång ordentligt.

AfD:s framgång var väntad. Väntad var också att de gamla ‘maktpartierna’ Socialdemokraterna, SPD, och Kristdemokraterna, CDU, skulle gå tillbaka. Frågan var väl närmast ‘hur mycket?’. – Nu ser det ut som om båda tappat ungefär en tredjedel av sina väljare, och särskilt för socialdemokraterna ser det illa ut. I Thüringen har man sjunkit ihop till en obetydlighet, men kan väl hänga med som underordnade i en koalitionsregering med vänstern och de gröna. Resultatet borde få återverkningar även på riksplanet, bland annat när SPD funderar på sin framtid (om man har någon), samt om Merkel tycker det är dags att kasta in handduken snart.

Siffrorna nedan hittade jag hos Frankfurter Allgemeine Zeitung för några minuter sedan:

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: