Hundarna skäller, men karavanen drar vidare

Nu bråkas det om 5G i Sverige. Kommer Huawei, ledande företag på det här området, att tillåtas sälja sin utrustning här? Hu så hemskt, de kan ju spionera (vilket ju ingen annan gör, naturligtvis!).

Jag begriper ärligt talat inte mycket av den här tekniken, men trodde fram till för ett par dagar sedan att 5G är det modernaste som finns. Men sedan fick jag syn på ett twitter från Xinhua, Nyhetsbyrån Nya Kina, och följer man länken till  en större artikel hos byrån får man veta följande:

TAIYUAN, Nov. 6 (Xinhua) — China successfully sent 13 satellites into orbit from the Taiyuan Satellite Launch Center in north China’s Shanxi Province on Friday.

The satellites, including 10 commercial remote sensing satellites developed by Argentine company Satellogic, blasted off atop a Long March-6 carrier rocket at 11:19 a.m. (Beijing Time).

Each weighing about 41 kg and with a design life of three years, the 10 satellites will be used to provide commercial remote sensing services with their multispectral and hyperspectral loads.

Also on board the rocket were three satellites developed by Chinese high-tech companies and research institutes for remote-sensing observation, science experiments, and science popularization.

One of the three is a 6G test satellite, weighing 70 kg and named after one its developers, University of Electronic Science and Technology of China. The satellite, carrying a terahertz satellite communication load, will establish a transceiver link on the satellite platform and carry out terahertz load tests.

The launch of the 6G test satellite marks a breakthrough in the exploration of terahertz space communication technologies in China’s space field, said Xu Yangsheng, an academician of the Chinese Academy of Engineering.

The satellite will be used in smart city construction, disaster prevention and mitigation, land planning, environmental protection, and the monitoring of major infrastructure construction.

Alltså: Argentina har rymdteknik, och så håller kineserna nu på med 6G. Jag kan inte tekniken, men 6G låter mer avancerat än 5G! Detta medan 5G verkar vara viktigast av allt här hemma!

Just på tal om Huawei-konflikten i Sverige gjorde jag en kommentar till en post hos Global Politics i detta ämne för några dagar sedan. Min kommentar avslutades med detta:

5G förresten – utvecklingen rasar på, och jag såg att häromdagen skickade Kina upp en satellit utrustad med 6G.

Signaturen Karl W lade en del ytterligare data och reflexioner till min kommentar, han bekräftar att utveckling av 6G pågår medan det är full fart på 5G. Slutklämmen på hans första inlägg tycker jag låter ungefär som min rubrik på det här inlägget, fast uttryckt med andra ord:

Sverige måste bestämma sig, sjunka i avgrunden med USA som sänke, eller stiga mot morgondagens samhälle med Kina. Åsikter och fejknyheter om ”nationell säkerhet” sätter inte mat på bordet till barnen.

Alltså: det gäller att bestämma sig. Inte vara som några skällande byrackor som inte kan göra annat än just skälla, medan den avancerade teknikens karavan inte bryr sig utan bara drar vidare. Jag antar att det är rätt hårda diskussioner bakom de svenska kulisserna om vad som skall göras. Diplomatiskt blir det svårt att hantera, men Karl W resonerar också om en livlina som Kinas regering slänger ut till svenskarna:

Överklagandet är en livkrans och räddningslina kastad till Sverige. Domstolen kan beordra att Huawei förbudet upphävs, Sverige räddar ansiktet och ekonomin och USA får svårt att agera mot ett domstolsbeslut, men dom kommer att föröka på andra sätt. Därför har man i Kina officiellt varit mycket försiktig i uttalanden och kommentarer för att inte stänga vägen för Sverige att backa med respekten i behåll. På folkmedia i Kina, sociala, alternativa, bloggar, har tonen varit det motsatta. Släng ut Ericsson, riv ut deras installationer, stäng av Sverige, stäng Sveriges ambassad och handelsdelegation i Kina, stäng Kinas ambassad i Sverige, osv. Nog är nog.

Det där med ”räddar ansiktet” och ”respekten i behåll” kanske är väldigt viktigt ur en asiatisk synpunkt. Stämmer Karl W:s resonemang får Sverige en utväg, samtidigt som Kina inte förlorar på det. Det låter som en ganska ”asiatisk” lösning, där man hellre försöker få motståndaren att ge upp utan blodbad, till skillnad mot en USA-lösning där just blodbadet är något som man kan frukta. Alltså win-win, inte nollsummespel där någon måste vara den obestridde segraren.

Men för närvarande är det väl mest hundskallen som hörs. Kan man misstänka att det sitter några kinesiska ljushuvuden och funderar på G7 redan? Karavanen drar vidare!

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

6 reaktioner till “Hundarna skäller, men karavanen drar vidare”

 1. Den långsiktiga utvecklingen för radioteknologi skulle kunna tänkas gå mot många svaga sändare som samverkar i väl separerade områden i rummet som är i storlek mindre än våglängden. Dvs tex inom 10cm horisontellt. Överallt utanför såna punkter är strålningen försumbar.
  Varje sån isolerad punkt motsvarar tex en mobiltelefons läge.

  Eftersom signalen i dom punkterna växer ungefär som kvadraten på antal sändare N kan man minska den totala effektåtgången.
  Minskningen blir omvänt proportionellt mot det antalet N
  Och direkt proportionellt mot antal A olika användare/mobiler
  Dvs total effekten blir därför proportionell mot A/N
  För dom som oroar sig för att strålningen påverkar hälsan är det ovannämnda en teknisk metod att förbättra förhållandena.
  Paranoian mot övervakningssamhället växer förstås i samband med att sånt diskuteras men sakligt sätt är mängder av mkt svaga sändare av intresse.

  De nuvarande 5G etc systemen har tillkommit för att få bort fördröjningar i kommunikationen och ännu tror jag inte att systemen utvecklas enligt det jag skissar ovan. Men jag vet inte hur deras framtidsplaner ser ut.

  Gilla

  1. Som sagt, tekniken fattar jag inte mycket av, men en del av det hela är kanske att nästa fas i industrialiseringen och uppkopplingen av allt och alla skall ske med en rasande fart. Ohyggliga mängder data skickas runt mellan telefoner, kylskåp, satelliter, industrirobotar, bilar etc. etc. Samtidigt kan man ju spionera lite på folk också, antagligen främst på deras köpvanor. Och där ligger kineserna nu i framkanten. Det tycker USAmerikanerna inte om. Och så blir det bråk.

   Gilla

   1. Oavsett vad man tror om strålningens hälsorisker är det av intresse att kunna sänka effektbehovet.
    Den starkaste signalintensitet vi utsätts för kommer från våra mobiler.
    För att kunna minska deras uteffekt krävs att mottagarstationer blir mycket känsligare.
    Det jag skissar har visst släktskap med metoder från astrofysiken där dom löst problemet med att summera signaler från många antenner. Men det är dyrt.
    Om det finns motivation att massproducera sån teknik går priset ner kraftigt.
    En sån teknologi skulle väl få ett högt ordningstal som 10G eller nåt.
    Jag tror inte på att västvärlden och Kina skulle ha problem att komma överens om övervakningsfunktioner om det handlar om västs eget område.
    Däremot om 5G av väst tänkes ingå i Usas och NATOs försvars/anfallssystem fattar man att det blir mer komplext.
    Men Usa är nog mer rädda för att Kina ska hinna ta stora marknadsandelar och Usa vill, helt i strid med den marknadsekonomi man låtsas företräda, ha det ickemarknadsmässiga privilegiet att kunna uppehålla sin konkurrent tills Usa kommit ifatt.

    Gilla

 2. Det är nog det där med att Kina kör om USA i expressfart som det handlar om! Och nu är det två makter med traditionella överhetskrav som konkurrerar. Kina har varit stormakten i ett par tusen år, och nedgången från 1840-talet ses som en tillfällighet. Man skall tillbaka till toppen! Samtidigt har USA ett överhetskomplex: ”det är vi som bestämmer över den här planeten!” Och när två sådana stormaktskomplex stöter samman slår det gnistor som dessvärre kan skapa stora brasor!

  Gilla

  1. ”Man [Kina] skall tillbaka till toppen”
   Men inte som förtryckare utan som, ömsesidig partner och med utveckling överallt istf förtryck överallt som uttalad målsättning vilket realiserats genom infrastrukturuppbyggnad i motsats till Usas rasering av infrastruktur överallt.

   Gilla

   1. Man får hoppas att kineserna håller fast vid principer av ”win-win”, ”inte söka hegemoni”, och liknande. Det lär väl göra USAmerikanerna ännu mer upprörda när nästa supermakt inte imiterar dem, men det får vi väl ta.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: